Logo
Til DNT.no forside
Skarvheimen mellom Geiterygghytta, Kongshelleren og Iungsdalshytta

Hytte-til-hytte-tur i fjellet – slik gjør du det

Drømmer du om hytte-til-hytte-tur i fjellet, men er usikker på hvordan du gjør det? Denne artikkelen gir deg tips og råd til planleggingen av fjellturen.

En tur fra hytte til hytte er en fantastisk måte å oppleve fjellet på! Du overnatter på DNT-hytter underveis, så du trenger ikke dra med deg telt og utstyr til å overnatte ute. Det er allikevel viktig å være forberedt på at været og føreforholdene kan skifte fort, særlig i høyfjellet. Du må derfor ha med deg en sekk med klær og utstyr, og forberede deg før du legger i vei.  

Hvordan planlegger jeg fjellturen?

en gruppe mennesker som sitter rundt et bord
På tur i fjellet bør du alltid ha med deg et kart over området du skal på tur, og vite hvordan du leser det. Foto: Marius Dalseg.

Planleggingen er en viktig del av turen. Nå er du allerede på våre nettsider, noe som er en veldig god start. Gå inn på UT.no og finn et turområde, turforslag og hytter som frister. Skaff deg kart over området og DNT-nøkkel.  
DNTs hyttebestilling gir rask oversikt over hvilke hytter som har ledige senger i din valgte tidsperiode.  

Hvordan vet jeg hvilken tur som passer for meg?

En gruppe mennesker som klatrer opp et steinete fjell
Det er viktig å finne en tur som passer form og erfaring. Nybegynnere bør ikke gå de mest krevende turene. 

Det er viktig å tilpasse lengde og vanskelighetsgrad på turen ut ifra dine egne forutsetninger. Velg en tur som passer til din fysiske form. På UT.no kan du velge turer etter vanskelighetsgrad og lengde.

TIPS: Les mer om gradering av turene på UT.no. 

TIPS: Slik beregner du gangtid på fjellturen

Rutene i fjellet er oftest merket med små varder. For at du skal vite at du er på en DNT-sti, er noen av vardene merket med en rød T. Den røde fargen er synlig også i tåke og gråvær. I skogsområder og langs kysten er ofte vardene erstattet av en malt blå stripe på trær eller oppsatte stolper.

TIPS: Les mer om merking og stier. 

Hva slags klær og utstyr trenger jeg på fjelltur?

Godt kledd turgåer i fjellet
En vindtett jakke er helt nødvendig på fjelltur. 

Været i fjellet endrer seg ofte raskt og det er viktig å være forberedt på uvær. Husk derfor fjellvettreglene, og sjekk værmelding og føremelding før du legger ut på tur.

Ytterst er det viktig å ha plagg som beskytter deg mot vind og nedbør. Det er smart å ha med flere plagg slik at du kan holde varmen på kalde dager. Jo flere plagg du har på, jo varmere blir det og luftlaget mellom hvert plagg isolerer godt. Selv på sommeren så anbefaler vi ull innerst. Blir det varmt så er det godt å gå i en kortermet ulltrøye.

Her er et forslag til klær og utstyr du bør ha med deg når du skal gå fra hytte til hytte i sommerfjellet. Med dette i bakhodet har du gode forutsetninger for å få en trygg og fin tur.

LES MER: Pakkeliste for fjellturer om sommeren

Hvis du har noen spørsmål om ruter og føreforhold kan det lønne seg å ta kontakt med den lokale medlemsforeningen i det området du ønsker å ferdes. Se også på føremeldingene våre.

Hvordan velger jeg riktig sekk og sko?

dame med sekk i fjellet.
Ha med nødvendig klær og utstyr i sekken, men ikke pakk med deg for mye. Foto: Marius Dalseg.

Pass på at sekk og sko passer før turen! En sekk som gnager på skuldrene dine og sko som du får gnagsår av, kan ødelegge en ellers trivelig tur. Sekken må ha riktig lengde og størrelse og tilpasses din rygg. Ikke kjøp for stor sekk – da pakker du gjerne mer enn du trenger. En sekk som du går med mellom hyttene i fjellet trenger ikke å være mer enn 8-12 kg.  

For at sekken skal være lett å bære, bør du legge tunge gjenstander inn mot ryggen. Soveposen legger du nederst. Legg ting du trenger under turen (regntøy, skift, mat og lignende) lett tilgjengelig i topplokk og sidelommer. Kart og kompass, eller GPS, har du i lommen eller i en egen kartmappe. Pakk tingene inn i plastposer eller vanntette pakkeposer, så holder det seg tørt i tilfelle regn. Pass på at vekten blir likt fordelt på begge sider av sekken. Ha gjerne en matbit i jakkelommen, og drikke lett tilgjengelig.

Fjellskoene dine bør gås inn før du legger ut på lengre fjellturer. Det er viktig å få strammet skolissene slik at hælen «låses» fast helt bak i skoen – da unngår du at skoen glipper og skaper friksjon mellom hæl og sokk når du går. En ekstra såle kan være løsningen dersom den fortsatt glipper. Ta gjerne med deg gnagsårplaster, sportstape, eller gnagsårsokk for sikkerhets skyld.  

For mange fjellvandrere er den største utfordringen kryssing av elver uten bruer og klopper. Her er våre beste tips til vading på fjellturen.

Ikke vær avhengig av mobilen på tur

Dame i fjellet, sitter på stein og ser på kartet.
Du vet aldri om du har strøm eller dekning på telefonen, lær deg kart og kompass.

Du er ikke garantert strøm eller  dekning på hele turen din. Gjør deg kjent med, og ta alltid med kart og kompass om du skal på tur. Som et tillegg kan du laste ned offline-kart for området du skal til helt gratis i UT-appen.

TIPS: Slik bruker du kart og kompass 

TIPS: Ta et kurs i Kart og kompass

TIPS: På denne siden om fjellvett finner du flere gode råd for ferdsel i fjellet.
 

Når er DNT-hyttene i fjellet åpne?  

hester som står på et jorde
Alle hyttene er åpne om sommeren. Foto Marius Dalseg.

Informasjon om åpningstidene på en hytte ligger på ut.no eller på den betjente hytta sin egen hjemmeside. 

De betjente hyttene åpner fra slutten av juni til starten av september, noen åpner før og noen er åpne helt til høstferien. Haukeliseter er åpen året rundt. Ved å søke opp hyttas navn på ut.no finner du oversikt over åpningstider.  
 
Vær obs på at noen broer bare ligger ute i sommersesongen. Sommerbroene ligger i hovedsak ute fra 1. juli til 1. oktober. Etter 1. oktober kan man altså ikke regne med at disse broene er operative, selv om enkelte broer kan bli liggende noen uker også etter dette. Vær- og føreforhold avgjør dette, i tillegg til dugnadskapasitet, så sjekk om sommerbroene ikke er tatt inn. På turkartene finner du broene markert med S som betyr sommerbru og H som betyr helårsbru.

Hvordan planlegger jeg hyttetur på DNT-hyttene?

To personer holder rundt hverandre og ser på vakker utsikt. Hytte til høyre i bildet.
Noen hytter må bestilles på forhånd, sånn som markahyttene ved Oslo. 

DNT har over 590 hytter du kan overnatte på, og de er kjent for sin uformelle og koselige stemning. Hyttene kan være ubetjente, selvbetjente med proviantlager), og betjente med et vertskap og matservering. Les mer om de ulike kategoriene her: De ulike DNT-hyttene

Du trenger ikke bestille overnatting på DNT-hyttene på forhånd, og alle er sikret plass. Vil du være sikret en seng eller eget rom for din familie eller gruppe, kan det likevel være greit å bestille på forhånd. Det er alltid madrasser tilgjengelig om hytta er full. Noen DNT-hytter kan man bestille i sin helhet, disse har ikke plassgaranti. De fleste hyttene i fjellet har sengebestilling, dette ser du på hyttas hjemmeside på UT.no.  
 
TIPs: Les mer om hyttebesøket på en selv- eller ubetjent hytte her: Hyttebesøket fra A til Å

Er DNT-hyttene låst? 

En kvinne i rød skjorte og solbriller som står utenfor en hytte med et snødekt fjell i bakgrunnen
Ha alltid med deg DNT-nøkkelen når du skal på tur fra hytte til hytte.

De fleste ubetjente og selvbetjente DNT-hyttene er låst med DNT-nøkkel, men noen DNT-hytter er ulåst hele året. De betjente hyttene har egen betjening som ønsker deg velkommen i hyttas åpningstid. Utenfor de betjente hyttenes åpningstider har mange av de betjente hyttene en selvbetjent eller ubetjent del du kan overnatte i, mer om dette og hvordan du bestiller plass finnere du på hyttas hjemmeside på UT.no.  

TIPS: Her får du DNT-nøkkelen

Hvordan kan jeg reise kollektivt til fjells? 

To kvinner sitter side om side i togkupe og ler.
Tar du kollektiv transport til fjells kan du slappe av og nyte utsikten fra du reiser hjemmefra. Foto: Marius Dalseg.

Den ultimate frihetsfølelsen får du av å sette ifra deg bilen hjemme og la toget eller bussen føre deg ut i villmarka. Her gir vi i DNT deg våre beste tips til hvordan du kan starte ferien med buss, tog eller båt. Mulighetene er mange! 

LES MER: Planlegg sommerturen med kollektiv transport
TIPS: Bruk gjerne entur.no for å finne transport. 

Trenger du turtips?
Finse - Aurlandsdalen

Trenger du turtips?

Hvor går turen? Våre eksperter gir sine beste tips til turer fra hytte til hytte på denne siden. Sjekk ut våre turartikler, og bli inspirert til tur!


​​

Historiske vandreruter

Historiske vandreruter er et samarbeid mellom DNT og Riksantikvaren, som gjør gamle ferdselsveien bedre kjent og mer brukt. De utvalgte rutene gir deg flotte friluftsopplevelser i komibasjon med unik kulturarv.

Bli inspirert
Bli inspirert

SignaTUR - de beste langturene fra DNT

DNT Signatur er noen av Norges fineste turer, De varer i minst fem dager og inntil tre uker, og går gjennom vakker natur og kulturlandskap. Med SignaTurene gjør DNT det enda lettere for flere å oppleve de aller flotteste fjellområdene og ypperste vandrerutene i Norge.

Les mer
Les mer

Utforsk våre turområder

Lurer du på hvor du skal dra? Her har vi samlet inspirasjon og turtips fra Norges mest besøkte turomåder.

Få turtips her
Få turtips her
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem
Ta hensyn til villreinen på tur
Fra ruta mellom Høgevarde og Toveseter. Sommeren 2021.
Ta hensyn til villreinen på tur
Husk fjellvettreglene på tur
Reportasjetur over Hardangervidda i forbindelse med jubileumsbok om Litlos turisthytte.
Husk fjellvettreglene på tur