Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Fjell i vakkert landskap

Gaustatoppen - Østlandets mest tilgjengelige fjelltopp

Sentralt plassert på Østlandet ligger Norges Kilimanjaro. Fra toppen av fjellet kan du se en sjettedel av Norge. Om ikke tåka melder sin ankomst.

Publisert: 29. november 2020
Skrevet av: Kristin Folsland Olsen
Inspirasjon

– Dette er skikkelig gøy. Vi har kost oss veldig. Muhammad Aqeel (37), er på vei ned fra Gaustatoppen sammen med seks kompiser fra «Pakistansk Kulturforening Vestfold og Telemark»

Gruppe menn smiler på toppen av fjell
KOMPISER PÅ TUR: Muhammad Aqeel (nr. to fra høyre bak) sammen med seks kompiser fra «Pakistansk Kulturforening Vestfold og Telemark». Foto: Kristin Folsland Olsen

Muhammad forteller at dette er deres tredje fjelltur siden foreningen ble startet for et drøyt år siden, og at det definitivt blir fler.

– Vi er opptatt av integrering, og hva vi kan lære av det norske folk. Vi spurte oss selv «Hva er typisk norsk», og fant fort ut, både gjennom språkopplæring og via sosiale medier, at det å gå på tur er typisk norsk. Vi hørte tidlig om hytte, kakao og Kvikk Lunsj, sier han og ler.

Gutta forteller om en fin tur med utfordrende vær. Og at varm vaffel og kaffe på Gaustatoppen Turisthytte var turens udiskutable høydepunkt.

– Det var en deilig belønning!

– Vi hørte tidlig om hytte, vaffel og Kvikk-Lunsj.
Muhammad Aqeel

På tur på Gaustatoppen

Like ovenfor isklatrehovedstaden Rjukan, i Hardangerviddas perifere utkantstrøk, finner du Gaustatoppen. Med sine 1883 meter troner fjellet som en gigant over det kuperte fjellterrenget nedenunder. Fra toppen er det usedvanlig vidstrakt utsikt, og på klarværsdager kan du se helt til Færder fyr og til Jotunheimen.

Turen er overkommelig for de fleste, og tar om lag 2-3 timer fra parkeringen ved Stavsro.

Stien er godt merket, og går i steinur oppover langs fjellsiden.

Blir du sliten, eller ønsker en kulturell opplevelse, kan du ta Gaustabanen ned igjen. I et tidligere NATO-anlegg fra 50-tallet er det nemlig en trikk som frakter folk opp og ned fra fjellet på bratte trikkeskinner dypt inne i en tunell.

Annonse:

Den sentrale beliggenheten, med bare 2-3 timers kjøring fra byer som Oslo, Skien, Drammen og Tønsberg, gjør at Gaustatoppen får mange besøkende fra hele Østlandet.

Par på fjell
Sara Rom (19) har vært på Gaustatoppen 15 ganger tidligere. Kjæresten Bjørnar Torgersen (24) og puddelen Zentha (4) er her for første gang. Foto: Kristin Folsland Olsen

Populær kafé

Muhammed og kompisene er ikke alene om å sette pris på matservering høyt til fjells. På turistforeningshytta like under toppen har vaffelpressa vært i gang siden klokken åtte på morgenen. Da serverte hyttevertinne Lisbeth Syftestad frokostvafler til overnattingsgjestene, og siden har det gått i ett.

– I høysesong steker vi omtrent 800 vafler daglig. Det er vanlig at køen går langt utenfor hytta. Rekorden på 1250 vafler satt vi i fjor sommer.

Vafler
Vaffelrekorden på over 1200 solgte vaffelplater på en dag ble satt sommeren 2019. Foto: Kristin Folsland Olsen

En natt i høyden

Vil du forlenge fjellturen kan du overnatte på hytta som ble oppført i 1893. Mye historie ligger i veggene som er bygget av stein fra Gaustatoppen. I dag finnes det 11 senger her.

– Gjestene får servert en to-retters middag og forhåpentligvis en fin solnedgang, sier Lisbeth og minner om at det er nødvendig å booke plass på forhånd.

Det er en unik opplevelse å befinne seg på 1800 meters høyde, og kose seg inne i varmen mens kulingen herjer utenfor hytteveggene.

Utsikt fra fjell, solnedgang
Hvis du overnatter på Gaustatoppen Turisthytte kan du oppleve en fantastisk solnedgang. Foto: Kristin Folsland Olsen

Vaffel-logistikk

Det kreves mye logistikk og bæring å drive café høyt til fjells. Først i år er tellesystem på plass, men det blir anslått at Gaustatoppen har så mye som 120.000 besøkende i året. Mange av dem stopper innom kaféen.

Tørrvarer blir fraktet opp med helikopter og lagret inne i de gamle forsvarslokalene i fjellet. Herfra blir brus og sjokoladeplater båret ut gjennom lange ganger, opp bratte trapper og inn på det vesle lageret på kaféen, før det havner ned i sultne turmager.

I slutten av juni ble 30 tonn varer fraktet opp. I august var lageret tømt, og nye tonn med vaffelmiks ble flydd opp, slik at kalde skiløpere kan få et varmt vaffelhjerte innabords også til vinteren.

Toppunktet

For å komme helt til topps må du ta trappene opp fra kaféen, passere den store radiomasta, og fortsette i om lag 20 minutter ut på eggen. Her er det ulendt med store steiner du må klyve over. Først når du er ytterst her ute kan du strekke armene til værs og skryte av at du har vært helt på toppen! Om du er opptatt av slikt.

Ellers kan du heller bli igjen på kaféen og unne deg enda en vaffel. Folde hendene bak hodet, lene deg tilbake, og nyte Norges videste utsikt.

Fjell med mange steiner.
For å nå toppunktet må du fortsette på ryggen forbi hytta. Foto: Kristin Folsland Olsen

GAUSTABANEN

Gaustatoppen har vært et populært turmål helt siden 1800-tallet. På 1950-tallet ble det laget storslåtte planer om å bygge et unikt turistanlegg med trikkebane inne i fjellet som skulle frakte turister til topps.

Gaustabanen ble åpnet i 1959, men da som et strengt hemmelig NATO-anlegg. Stasjonen på Gaustatoppen ble et særdeles viktig knutepunkt i det militære radiolinjenettet i Norge.

Ikke før over 50 år senere skulle turfolket få ta banen i bruk da den åpnet for kommersiell drift i 2010.

I dag frakter Gaustabanen 75.000 passasjerer årlig. Banen har avgang hvert 15. minutt i høysesong.

Se gaustabanen.no for mer info, åpningstider og priser

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem