Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside

Uke 15 i Ryfylkeheiane - ingen vann lavere enn 1000 moh er sikre.

VIKTIG: Mildt vær gjør at vi anser ingen vann som farbare under 1000 moh. Svartevassmagasinet er heller  ikke farbart (selv om kvisten og løypa har gått der tidligere i år).  Bekkene går også opp og blir små elver, så kryssing er vanskelig der det ikke er tilgang på bro. For snø må du i alle fall opp i 800 moh. Det er slette og fine snøforhold og ut over dagen varmer sola opp. Så lenge det er kuldegrader på nettene vil skiføret holde seg i høyden. Det er dog merkbart mindre snø enn normalt og vi ligger ca 1 måned før tiden med tanke på vårsmelting.  Påskekvisting pr 01.04.2025: Haukeliseter fjellstue– Holmavatn. Krossvatn - Vassdalstjørn. Vassdalstjørn ned til Blåsjø (snarvei til Stranddalen). Over Blåsjø (som ligger mellom Hovatn og Storsteinen). Sporadisk kvist mellom Heiberg Storevatn og Hyttevatn (like før Kringlevatn). Mildvær har flere steder ført til at kvist har falt ned. Hjelp oss gjerne med å sette dem opp igjen! Vi forsøker å vedlikeholde kvistingen men noen steder er det rett og slett for lite snø og eller for hard is til å få satt dem opp igjen. Følg derfor ekstra godt med og bruk kart og kompass. Vi vet at det eks til Tomannsbu er det meste av kvist falt ned. Melding om at det er for lite snø til å gå på ski til Blåfjellenden. Lenke til kvistekaret finner du lenger nede i artikkelen. Vær alltid oppmerksom ved kryssing av vann, og det er viktig med fornuftige vurderinger.  Pass spesielt på inn og utløpsoser. Det er generelt at bekker og elever er åpne. Er man i tvil så følg sommerløypa. Mer lyst på fottur? I påsken er det ledig på Bakken, Viglesdalen og Kvitlen. Støle i Sirdal kan du også besøke til fots

Publisert: 08. april 2025
Skrevet av: Kaja Storaker
Føremelding
Sandvatn. 2 røde hytter. Litt snø . Kveldsol
Sandvatn Foto:

I år er det Friluftslivets år og vi håper du får anledning til noen fine turer. 

Kvistekart til åreste skiturer finner du her

Følg gjerne med på varsom.no for både isvarsel og skredvarsel: 

Isvarsel 

Skredvarsel 

 

Ta vare på villreinen  

Vi oppfordrer vi til å vise særlig varsomhet når du ferdes i villreinområder. Her er noen villreinvettregler vi anbefaler å følge:

  • Unngå forstyrrelser: Velg et annet område hvis det er kjent at villrein befinner seg der du hadde tenkt å gå.
  • Følg merkede løyper.
  • Ha kontroll på hunden og undersøk lokale regler for båndtvang.
  • Hold deg i ro, la villreinen trekke seg tilbake uforstyrret hvis du ser den.
  • Bruk kikkert og hold avstand.

Se ellers nettsidene våre for mer informasjon ferdsel i villrein-terreng:

Villrein og tamrein

Ferske føremeldinger fra fjellområdene i Ryfylkeheiane:

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, o g at forholdene i fjellet kan skifte raskt.

Føremelding for Haukeliseter

Generell info: 

Det har vært mindre snø enn normalt i år, men frykt ikke –  Haukeliseter ligger så høyt at det vanligvis har skiføre langt ut i mai! Kanskje må du gå rundt litt overvann eller finne en bar flekk i lyngen for å nyte sola  , men skimuligheter i påsken blir det.

Haukeliseter 1000 moh.

Snø og skiforhold. Kjelaløypa er kvistet. Snømengdene varierer i terrenget. Vårskiføre innebærer også utfordringer som overvann og åpne bekker. Foreløpig er det greit å finne krysningssteder, men det er viktig å være forberedt på alternative ruter. Ha alltid med kart og kompass i sekken. Er du i tvil, følg sommerløypa. Nordover meldes det om flotte forhold, og det skal ikke mange høydemeterne til for å unngå overvann

​​Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon.

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh.

Det er kvistet fra Haukeliseter. Flere har meldt om fine skiforhold inn til hytta. 

Føremelding for Suldalsheiane

Generell info: 

Flotte skiforhold over 800/900 moh. Merkbart mindre snø enn normalt, men fortsatt ok med snø for skiturer. Oppdater deg på værmeldingen og på varsom.no når du planlegger tur

Påskekvist pr 01.04.2025

Haukeliseter fjellstue– Holmavatn

Krossvatn - Vassdalstjørn

Vassdalstjørn ned til Blåsjø (snarvei til Stranddalen)

Over Blåsjø (som ligger mellom Hovatn og Storsteinen)

Sporadisk kvist mellom Heiberg Storevatn og Hyttevatn (like før Kringlevatn)

Kvanndalen 611 moh.

Ingen melding herfra på denne siden av året. 

Bleskestadmoen 711 moh.

Fra Sandvatnet og ned til Bleskestadmoen er det gradvis minkende snø og bart fra Klauvskeimoen til Bleskestadmoen. Man må bære skiene fra broa over Spelefossen og ned til hytta. Sørøstover opp fra Bleskestadmoen er fortsatt skiføre.

Jonstølen 720 moh.

Parkering på vestsiden av Mosvatnet . Dette er den første parkeingen man kommer til. Skiene må man ha på sekken frem til hytten. Det er en del snøflekker på stien opp til hytten som man av og til tråkker gjennom. Når man går på ski fra hytten så må man starte med sommerruten og krysse bekken sommerstien krysser rundt 790moh. Derfra er det snø helt til topps. Snøforholdet i helgen i uke 13 var:

Mellom 800-1350moh varierer mellom forblåst og nysnø. 

Mellom 1350-1500 moh består av forblåst snø, skare og is. 

De siste høydemeterne er det mye is, forblåst snø og noe myk snø. Merk: ikke skare, men is.

Ekstramelding for Snønuten: 

Det er et fantastisk vinterlandskap på toppen nå, og det har vært noe nysnø den siste uken som gir fine nedkjøringer i de store bakkene selv om det er lite snø generelt. Til helgen i uke 14 er det meldt nydelig vær der oppe, men med både plussgrader og minusgrader hele denne uken er det fare for at de myke bakkene får et skarelag til neste helg. Er man rutinert på fjellski kan man fint ta turen med fjellski også, men de siste høydemeterene vil da være ekstra krevende med så mye is, forblåst snø og vindtransportert snø. Det er ikke nok snø til at det utgjør en nevneverdig forskjell med tanke på flyt med tanke på rando vs fjellski. Det er uansett nydelig utsikt lenge før man kommer til toppen. Så hvis man er glad i sol og vinterlandskap, så anbefales det å ta turen til Snønuten (eller så langt man kommer) til helgen. Hvis man bryr seg om nedkjøring har det ingen hensikt å gå videre etter 1350moh. Med så mange plussgrader som det meldes nå vil denne føremeldingen være utdatert neste uke.

Sandsa 630 moh.

Ingen melding herfra på en stund 

Stranddalen 970 moh.

Fra Stranddalen er skiføret helt utrolig bra .Alt er jevnet ut og ingen snøfonner eller skavler.  Må gå sommerløypa for å komme opp. Elver er gått opp. Må bære ski ca halvveis opp.

Betjent periode er over for sesongen 2024. Du kan nå bo i den selvbetjente delen. Betjent sesong åpner juni 2025. 

Krossvatn 1090 moh.

Snø og vinter. Fine skiforhold. Kan oppleve overvann 

Vassdalstjørn 1120 moh.

Snø og vinter. Fine skiforhold. Kan oppleve overvann 

Hovatn 1111 moh.

Snø og vinter. Fine skiforhold. Kan oppleve overvann

Storsteinen 950 moh.

Snø og vinter. Fine skiforhold. Kan oppleve overvann 

 

Føremelding for Hjelmelandsheiane

Generell info: 

Oppdater deg på værmeldingen og varsom.no når du planlegger tur. Snø og fine skiforhold over 800 moh. 

Melands Grønahei 890 moh.

Usikker på forholdenen. Vil møte på snø ved 800 moh. Ikke fått melding herfra på en stund.

Eidavatn 1080 moh.

Snø og vinter. Ikke fått melding herfra på en stund.

Nilsebu 730 moh.

Snø og vinter. Ikke fått melding herfra på en stund.

Generell info sommerstid: Merk at veien fra Lysebotn til Nilsebu og Stakken er låst med bom! Bommen står ved et hvitt hus /garasje nede i dalen ved Auklend. STF er grunneier på Nilsebu, og kode til bommene kan fås ved å kontakte Tursenteret. 

Stakken 760 moh.

Snø i høyden Ikke fått melding herfra på en stund.

Viglesdalen 425 moh.

Her er det fottur som gjelder og det er barmarksforhold. Men ta gjerne med brodder og bruk gode sko. Noen partier være glatte. Enkelte partier langs Viglesdalsvatnet er rasutsatt, og ved store nedbørsmengder anbefaler vi å være svært forsiktige forbi her.

Føremelding for Lyse- og Sirdalsheiane

Generell info: 

Den " lille runden" fra Ådenram- Taumevatn- Heigergtunet Storevatn og Grautheller ble kvistet til vinterferien. Etter at kvisten ble satt har det vært flere periode med snøsmelting og regn. Hjelp gjerne med å sette oppigjen kvist som er falt og eller snødd ned. Flotte skiforhold over 800/900 moh. Merkbart mindre snø enn normalt, men fortsatt godt nok med snø for flotte skiturer. Snøgrensen er veldig tydelig på 750 moh.

På grunn av mildt vær anser vi ingen vann under 1000 moh som farbare. Bekkene går seg også store under smeltingen og er vanskelige å forsere dersom det ikke er bro tilgjengelig. 

Oppdater deg på værmeldingen og på varsom.no når du planelgger tur. Følg sommerløypa om man er i tvil. 

Sira Kvina har den 11 mars sett seg nødt til å brøyte inn Flatstødalen. Dette da det er for lite snø til å kjøre snøscooter inn til anlegget. 

Veien mellom Sirdal og Lysebotn er vinterstengt. Forventer å åpne den 1 juni 2025. 

Veien mellom Suleskard og Brokke er vinterstengt. Forventer å åpne 20 mai 2025. 

Litle Aurådal 995 moh.

Snø og vinter.  Fine skoforhold. Kan oppleve overvann. 

Grautheller 770 moh.

Snø.  Veien inn Flatstødalen ble brøytet den 11 mars . Følg sommerløypa et lite stykke og deretter krysse Grautheller vannet på det smaleste og gå litt langs land før ein krysser på ny.

Eller så kan ein hoppe fra stein til stein med å krysser over bekk nedenfor Heiberg Grautheller. Bekken er åpen slik som alle andre bekker som er under 800moh.

Taumevatn 792 moh.

Snø og skiforhold. Veien inn Flatstødalen ble brøytet den 11 mars. Følg sommerløypa og pass på inn og utoser. 

Kringlevatn 940 moh.

Snø og vinter. Ikke fått melding herfra på en stund.

Heibergtunet Storevatn 965 moh.

Snø og skiforhold. Husk vi har bro med Djubevassbekkjen så fra Taumevatn kan ein vurdere å gå sommerløypa til Heiberg Storevatn. Da slipper man å krysse vatn med mulig overvatn.

Ådneram 580 moh.

Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre på tur. 

Se Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut

Børsteinen 870 moh.

Snø og vinter. Blir ikke kvistet inn til denne hytta, men fin tur fra Ådneram eller via Sandvaten. Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt. Forventes å åpne den 1 juni 2025. Følg med på vegvesenet.no 

Støle 544 moh.

Støle kan du nå besøke til fots. 

Føremelding for Frafjord- og Bjerkreimsheiane

Generell info: 

Etter at kvisten ble satt opp i vinterferien har det vært flere periode med snøsmelting og regn. Det meste av kvist er derfor falt ned. Hjelp gjerne å sette opp igjen kvist som er falt og eller snødd ned. Åpne elver og bekker flere steder. Små vann er ok å krysse. Er man i tvil så følg sommerløypa.  Oppdater deg på værmeldingen og på varsom.no når du planlegger tur. 

Se Statens vegvesen sitt webcamera fra Hunnedalen her.

Langavatn 940 moh.

Snø og skiforhold

Sandvatn 910 moh.

Snø og skiforhold. Bruk broa over Mægdane. 

Blåfjellenden 600 moh.

Melding fra helgen 7-9 mars om at det var for lite snø til å gå på ski fra Hunnedalen til Blåfjllenden. 

Tomannsbu 750 moh.

All kvist er falt ned. Det er mulig å gå på ski deler av turen, men det er lange partier hvor det ikke er snø, f. eks ned mot Store Øydeatn. Hele bakken nedover er uten snø. Mulig å gå på ski langs land på Store Øydeatn i helgen. Derfra stort sett på ski, men når det begynner å gå nedover mot Tomannsbu er det bart igjen. Fullt mulig å besøke Tomannsbu uten ski så lenge en tåler å gå over noen områder med snø.

Støle 530 moh.

Fottur og barmarksforhold fra Skreå til Støle

Kvitlen 450 moh.

Fottur og barmarksforhold. 

Skåpet 605 moh.

Til Skåpet kan man stor sett gå på beina hele året. Men bruk gode fjellsko og gjerne brodder. Bruker du yr.no anbefaler vi at du skriver Hjelmeland metrologiske stasjon. Skriver du Skåpet henter yr data fra områder rundt Kjerag som ligger på 1000 meters høyde. 

Generell info:

Er det ikke snø/eller meldt snø kan du kjøre opp Vinddalen. Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Det ferdes sauer langs vegen til Vinddalen og Skåpet.

Veien fra Øvre Espedal brøytes normalt ikke om vinteren, så turen må starte der snøen begynner. Det er mulig å parkere på p- plass ved kvitt Grendahus på venste side av veien. Det er da 6,5 km ekstra å gå på vei opp og inn Vinddalen før stien til Skåpet starter. Da må man beregne en gåtid på ca 4 ,5 time for voksne. Velger du å kjøre inn med bil anbefaler vi 4 hjulstrekk og gode vinterdekk på bilen. Ta også med spade og kjetting om du setter deg fast. 

 

 

 

Lysefjorden

Kjeragområdet 1110 moh.

Snø og vinter. Veien mellom Åderam og Lyseboten er vintersstengt. Forventes å åpne i medio mai. 

Preikestolen 604 moh.

Forhold for fottur. Men det er varierende med is så bruk gode sko. Ta også med brodder da det kan bli veldig glatt på stien. Parkering ved Preikestolen Basecamp, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh.

Forhold for fottur fra Bakken kai. Om du går fra Songesand må du være ops på at det kan være glatt langs fjorden.

Sundmork 477 moh.

Barmarksforhold og fottur.  Merk at hytta er låst med egen nøkkel. Ta kontakt med Tursenteret. 

Her kan du se webkamera ved Norsk Folkehjelp sin hytte i Lyngsheia.

Songedalen 390 moh.

Forhold for fottur. Merk at store deler av turen går på/langs anleggsveien. Sjekk også at veien over Lygsheia er brøytet og åpen om du kommer med bil. 

Lysefjorden turisthytte 7 moh. 

Hytta er nå stengt. Åpner i medio mai 2025. Sjekk egen hjemmeside for opdatert informasjon: Lysefjorden Turisthytte 

Flørli 50 moh.

Ikke anbefalt å gå trappene før  i mai. Ligger muligens snø i høyden. Kraftstasjonen med kafe åpner igjen i mai 2025.  Les mer her. 

Ferske bilder fra hyttene våre:

Storsteinen. Foto: Balint Vetier
Litle Aurådal: Foto: Balint Vetier
Børsteinen: Foto: Balint Vetier
Grautheller. Foto: Balint Vetier

 

 

Heibergtunet Storevatn. Fine skiforhold i høyden. Foto:  Steffen Vadla 

 

 

 

Taume og- Holmevass sletta.  Foto. Steffen Vadla 

 

Typiske forhold med åpne bekker. Foto: Steffen Vadla 
Fine forhold når en komme ropp i høyden. Her fra felelstur helgen 28-30 mars. Foto: Torkel Reinertsen

 

 

Lortabu. Kan snirkle seg frem på ski og det er fint i høyden. Foto: Steffen Vadla. 
Kvitlen. Barmarksforhold. Foto: Charlotte Eltervåg 

 

Støle. Foto: Benny Thorrud. 

 

 

Fine barmarksforhold til Viglesdalen. Foto: Per Henriksen. 

 

 

 

Bildetekst

 

 

Kvistekart vinter

Stavanger Turistforening kvister vinterstid 370 kilometer skiløyper til et tyvetalls selv- og ubetjente turistforeningshytter i Ryfylkeheiane. I kvistekartet vårt får du oversikten over løypene, og til hvilken periode disse løypene blir kvistet.

Se kart over de kvista løypene våre
Se kart over de kvista løypene våre

Planleggingskart sommer

Planleggingskartet vårt gir deg en god oversikt over vårt enorme rute- og hyttenett. Mellom hyttene er det merkede løyper som består av små varder, og den velkjente røde T-en er varemerket som gir deg trygghet om at du er på rett vei.

Se kart over hyttene og rutene våre
Se kart over hyttene og rutene våre
Buss og båt til fjells
Båt som kjører på sjøen

Buss og båt til fjells

Oversikt over buss- og båtruter til fjells

Les videre

Fjellvettreglene

Fjellvettreglene hjelper deg å planlegge og gjennomføre en fantastisk tur – som også er trygg.

Les Fjellvettreglene her
Les Fjellvettreglene her
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem